HMRC a mărit rata fixă de TVA (FRS) de la 12% la 16.5% pentru contractorii care operează cu costuri mici

Schimbări importante – rata la care se raporteza tva-ul pe schema flat rate in UK

Vești proaste pentru șoferii români de TIR din Marea Britanie, care plăteasc taxe mai mari de la 1 aprilie 2017.

HMRC (Her Majesty’s Revenue and Customs) a mărit rata fixă de TVA (FRS) de la nivelul actual de 12% până la 16.5% pentru toți contractorii care operează cu costuri mici.

Rata fixă a TVA a fost introdusă în scopul de a simplifica activitatea firmelor mici. De la 1 aprilie „contractorii cu costuri limitate” vor plăti o rată fixă de TVA de 16.5%.

În această categorie intră toate firmele care cheltuie mai puțin de 2% din venit sau £1.000 pe an pentru bunuri, fiind practic afectați aproape toți șoferii de TIR care își oferă serviciile prin intermediul propriei companii.

În noua situație, există trei opțiuni posibile:
• Acceptarea statutului de contractor cu costuri limitate și plata unei rate fixe de TVA de 16.5%. Se poate realiza în continuare un beneficiu, însă acesta devine atât de mic încât nu mai merită efortul depus.
• Varianta schemei normale de plată a TVA, în care se compensează taxele plătite și cele încasate. Cheltuielile unei firme de acest gen fiind foarte mici, aproape tot TVA-ul încasat va fi returnat către HMRC.
• De-înregistrarea ca plătitor de TVA, dacă încasările anuale sunt mai mici de £83.000.

Majoritatea companiilor înființate de șoferi sunt în această situație și s-au înregistrat voluntar, așa că pot renunța cu ușurință la acest statut.

În acest fel nu se mai încasează TVA, deci nu există nici un beneficiu dar nici vreo pierdere, în timp ce operațiunile fiscale se simplifică foarte mult.

Cât de mare este impactul real? Un calcul simplu arată că o firmă cu venituri anuale de £30.000 fără TVA va pierde puțin peste £100 lunar.

Fără a fi o sumă de ignorat, este clar că nu sunt motive de panică.

Cea mai bună cale de urmat diferă de la o firmă la alta, în anumite cazuri păstrarea unei rate fixe a TVA poate fi în continuare soluția cea mai profitabilă. Nu ezitați să apelați la sfatul unui contabil autorizat, care vă va oferi toate informațiile necesare.