Londra, in engleza London, este capitala Angliei si a Regatului Unit (UK) si cel  mai important centru politic, financiar, cultural si artistic al Angliei, si unul din cele mai importante orase ale lumii.

Populatia Londrei numara aproximativ 8 milioane de locuitori de diferite rase si religii, Londra fiind unul din cele mai cosmopolite orase din lume, un hub unde traiesc si muncesc cele mai variate nationalitati de pe glob.

Numeroase companii isi au aici sediile iar la nivel cultural, exista o diversitate de muzee, teatre, sali de concerte si expozitii, ambasade si consulate.

Orasul Londra acopera o suprafata de 1579 km² si este port la raul Tamisa, rau navigabil.

Campia Tamisei a fost un teren propice pentru expansiunea orasului, In secolele trecute Tamisa era mult mai larga si mai putin adinca. Pe intinderea orasului insa a fost canalizata si indiguita, si multi dintre afluentii sai au fost complet canalizati si curg acum subteran.

Fluxul si refluxul se fac simtite pe Tamisa. Este unul din motivele pentru care Londra este expusa inundatiilor. Pentru a proteja orasul, in anii 1970 s-a construit la Woolwich, in aval, un sistem de ecluze numit Thames Barrier.

Clima Londrei

Temperata, cu veri calde dar rareori toride, si ierni blinde. Vara, temperatura depaseste rareori 33°C. Iarna, caderile de zapada sint rare, iar stratul de zapada nu depaseste in general 2 cm.

In ciuda reputatiei de oras “ploios”, Londra primeste anual circa 600 mm de precipitatii, adica mai putin decat, de exemplu, Roma sau Sydney.

Datorita intinderii zonei construite, Londra este adeseori un microclimat, unde temperaturile sunt cu circa 5°C mai ridicate decit in exterior.

Trimite in reteaua ta