Multa lume ma intreaba, daca este momentul potrivit pentru a cumpara o casa in Marea Britanie, sau daca ar fii mai bine de asteptat cativa ani.

Va rog sa apreciati ca aceasta analiza are caracter general si punctele mentionate nu trebuiesc luate ca si recomandare.

1. Vor scadea preturile la case in Marea Britanie in urmatorii 2 ani?

Conform celor de la Office For National Statistics este bine de stiut ca in luna Septembrie 2022 preturile caselor au crescut cu 9.5% fata de Septembrie 2021. In luna August 2022 preturile la case au crescut cu 13.1% fata de aceeasi perioada in 2021.

Multa lume ma intreaba daca este momentul potrivit pentru a cumpara o casa in Marea Britanie sau daca ar fii mai bine de asteptat cativa ani.

Source: HM Land Registry, Registers of Scotland, Land and Property Services Northern Ireland, Office for National Statistics – UK House Price Index

Tot in acest link puteti vedea ca in medie pretul unei case in UK se situa la aproximativ £295,000 in Septembrie 2022. Acest pret a ramas aproape neschimbat fata de August 2022, si a avut o crestere de 1.2% fata de Iulie 2022.

2. Ce se intampla cu dobanzile pentru creditul imobiliar in Marea Britanie?

Dupa cum toata lumea stie, dobanzile au crescut foarte mult anul acesta comparand cu anii anteriori, factorul dominant fiind bineinteles inflatia.

Trebuie luat in considerare ca in trecut dobanzile au fost record de mici si este foarte probabil ca nu se va mai revenii niciodata la acel nivel.

Multa lume e posibil sa nu stie ca, dupa ce Rishi Sunak a fost ales prim-ministru, dobanzile au inceput sa se stabileasca si chiar sa scada. Chiar si dupa ce Bank of England au ridicat dobanda de baza la 3% la inceputul lunii Noiembrie, majoritatea bancilor si-au redus dobanzile fixe in ultimile saptamani.

In momentul de fata, cu 10% depozit, o rata fixa pe 2 ani este in jur de 5.6%/5.7% iar o rata fixa pe 5 ani este in jur de 5.3%

In acelasi timp multa lume trebuie sa stie ca, exista si posibilitatea de a nu alege o rata fixa. Puteti explora si alte dobanzi cum ar fii cele tracker, ele urmaresc dobanda de baza Bank of England + un procentaj la suta fix pe o perioada de timp.

In momentul de fata exista disponibil un tracker de 1.05% + BoE, dand o rata de 4.05% (pentru mai multe detalii, apelati la un Mortgage Advisor).

3. Costul chiriilor in Marea Britanie in 2022-2023

The Guardian, citand pe cei de la Righmove ne spunea pe 21 Octombrie ca: In medie o chirie in afara Londrei este £1,162 iar in Londra este de £2,343 si este de asteptat ca aceste chirii sa creasca chiar si cu pana la 20% in anumite zone.

Acum, haideti sa facem impreuna un exercitiu de imaginatie:

  1. Nu cumparam casa acum si asteptam 2 ani
  • Voi folosii in medie o chirie de £1,150/luna – £1,150 x 24 = £27,600
  • Cumparam o casa in valoare de £295,000 in momentul de fata, cu 10% avans, pe o perioada de 30 de ani, cu o dobanda de 5.75% fix pentru 2 ani de zile.

Am avea o rata de £1,553 pe luna. In 2 ani de zile este posibil ca inflatia sa scada, sa primim o dobanda mai mica la re-finantare si teoretic, costul ratelor lunare, ar scadea.

In primii doi ani de zile am achita £6,986 catre capital, iar restul ar fii dobanda catre banca.

Intradevar o diferenta astronomica, insa multa lume trebuie sa inteleaga ca in primii ani de mortgage se plateste mai mult dobanda decat capital.

Chirie platita £27,600 + Capitalul platit £6,986 = £34,586

Asadar, din pucnt de vedere financiar, daca nu cumparam acum si asteptam 2 ani, am avea nevoie de o scadere a preturilor caselor de aproape 12% doar pentru a fii la acelasi nivel cu cel in care am fii daca am cumpara acum.

Fiecare din noi avem dreptul la pareri cu privire la ce se va intampla pe viitor, dar sper ca acest text sa va ajute sa luati o decizie mai buna legata de cumpararea unei case in conditiile actuale.

Daca doriti consultanta sau aveti intrebari, ma puteti contact pentru consultanta gratuita:

Mr. Florin Moldoveanu

Mortgage Advisor

  • 07460 250399

The Mauve Mortgage Company