Un nou eveniment cultural romanesc cu ICR Londra – Muzică încântătoare și spectaculoasă din secolele al XIX-lea și al XX-lea: harpă, clarinet și pian

Data: joi, 16 iunie 2022, ora 19:00
Unde: Institutul Cultural Român din Londra, 1 Belgrave Square, SW1X8PH

O expoziție încântătoare de muzică clasică din secolul al XIX-lea și al XX-lea interpretată de un trio strălucitor și neobișnuit de muzicieni remarcabili Oxana-Lorena Corjos, Petru-Mihai Pane și Adriana Cazacu va face o seară cu adevărat magică.

Elementul care leagă acest trio: clarinet, harpă și pian este reprezentat de renașterea harpei Erard, instrument care simbolizează rădăcinile și păstrarea tradiției muzicale românești în cel mai frumos și nostalgic mod.

Program:

  • Henry Purcell – Pământ
  • Krzysztof Penderecki – Preludiu pentru clarinet solo
  • Franz Schubert – Die Zauberharfe
  • Friedrich Smetana – Vltava, arr. Hans Trnecek
  • Serghei Rachmaninoff – Polka Italienne
  • Carmen Petra Basacopol – Sonata Pastorala
  • Francis Poulenc – Sonata pentru clarinet si pian
  • Bela Bartok – Dansuri romanesti

Pianista Oxana Corjos dezvăluie prin fiecare apariție pe scenă un talent muzical remarcabil dublat de o tehnică perfectă a pianului. Crescut într-o familie de muzicieni, Oxana Corjos și-a învățat primele noțiuni muzicale încă din copilărie, studiind cu Ioana Minei și Ana Pitiș.

A urmat apoi cursurile Universității Naționale de Muzică din București, unde a studiat cu maestrul Dan Grigore. A fost distinsă cu numeroase premii la concursuri de la Roma (1991) și Barcelona (1986).

În 1992 i-a fost distinsă Premiul Cella Delavrancea pentru activitatea sa în domeniul culturii.

A apărut în numeroase emisiuni de radio și televiziune și a realizat înregistrări speciale pentru Radiodifuziunea Română cu lucrări de Bach, Mozart, Beethoven, Musorgski, Debussy, R. Strauss, Prokofiev. Este profesor la Universitatea de Muzică din București.

Petru Pane este un tânăr clarinetist, născut într-o familie de muzicieni. A început să studieze pianul de la o vârstă fragedă ca elev extern la Liceul „George Enescu”, clasa profesoarei Ana-Maria Ciornei. După patru ani, interesul său se îndreaptă spre clarinet, studiind acest instrument cu pasiune la clasa admirabilului profesor Ovidiu Căplescu.

În această perioadă a susținut recitaluri la „Muzeul Enescu” din București, la Sala Patria – Filarmonica Brașov, la Palatul Suțu. A câștigat mai multe premii: Premiul de excelență la concursul de interpretare instrumentală „In memoriam Yehudi Menuhin”, Premiul II la concursul național Iosif Sava, Premiul II la Olimpiada muzicală, Premiul I la concursul „In memoriam Dinu Lipatti”.

A lucrat cu clarinetisții Emil Vișenescu și Horia Dumitrache (Elveția) și dirijorul Horia Andreescu. În noiembrie 2018 a debutat solo cu Filarmonica „Mihail Jora” Bacău dirijată de Ovidiu Bălan, după care a evoluat ca solist cu Orchestra Inginerilor București.

Harpistul Adriana Cazacu a susținut numeroase recitaluri solo și camerale la instituții prestigioase precum Palatul Șuțu, Ateneul Român, Institutul Cultural Maghiar, Casa Radio, Palatul Tineretului din România, Filarmonica de Stat Sibiu, Sala Palatului, Universitatea Națională de Muzică București. Colaborări pentru înregistrări cu Orchestra Națională a Radioului, Orchestra de Cameră Radio, Orchestra de Tineret din România.

A câștigat premii la competiții naționale. Și-a absolvit studiile la Universitatea Națională de Muzică din București, sub îndrumarea profesorului Ion Ivan Roncea.

Când: joi, 16 iunie 2022, ora 19.00

Unde: Institutul Cultural Român, Piața Belgrave nr. 1, Londra SW1 8PH

Intrarea este gratuită, dar vă rugăm să vă rezervați biletul pe Eventbrite.

Vă rugăm să rețineți că locurile nu sunt rezervate.

Eveniment cultural sub tutela ICR Londra